Mezinárodní nekuřácký den

visibility2336 Zobrazení comment0 komentáře person Publikoval: Onlinelekarna.cz list In: Novinky

Každoročně si tento den připomínáme 3. čtvrtek v listopadu letos tedy 16. 11.. Mezinárodní nekuřácký den vznikl na podnět Mezinárodní unie boje proti rakovině. U nás existuje už od roku 1992. 

Jak v dnešní době vnímá společnost kouření? Jako ventil stresu, způsob relaxu, někdo vidí cigaretu jako prostředek k navazování vztahů. Někdo jako módní pózu a jiný jako ošklivý zlozvyk. Zdravotníci však vědí, že závislost na cigaretách a nikotinu je nemoc. Proto se snaží opakovaně připomínat, že užívání cigaret si rok, co rok vyžádá více než 8 milionů životů po celém světě. Z toho zhruba 7 milionů jsou samotní kuřáci a asi 1 milion úmrtí se připisuje pasivnímu kouření. 

Zdravotní komplikace spojené s kouřením: 

Rakovina – nejčastěji to bývá rakovina plic, dutiny ústní, slinivky břišní, děložního čípky nebo močového měchýře
Kardiovaskulárně – cévní systém – vyšší riziko infarktu, aterosklerózy, mozkové příhody 
Plicní nemoci jako je CHOPN
Nemoci kůže – mnohonásobně rychlejší projevy stárnutí, ztráta pružnosti a hydratace
Mnohem vážnější průběh jiných nemocí jako je například COVID-19 

V České republice statistiky uvádějí, že kouří zhruba 20 % mužů a 15 % žen. Dnes už nemluvíme jen o cigaretách nebo doutnících. Na trhu najdeme i elektronické cigarety, IQOS, nahřívaný tabák. Díky těmto alternativám se rychle zvyšuje počet uživatelů nejen mezi dospělými, ale i mladistvými.

Tak to vidí čísla a fakta. Co nám však čísla ani statistiky neřeknou, je kolik lidí se už rozhodlo s kouřením přestat. Těžko to spočítáme. Někdo se rozhoduje přestat s kouřením každé pondělí po víkendu, někdo to má jako novoroční předsevzetí a jiní na své narozeniny. Pro někoho je kouření už minulost, někdo se pokouší odložit cigarety opakovaně zas a znovu. Základem je pevná vůle a odhodlání kuřáka. Nikdo jiný kromě Vás (kouříte-li), Vás opravdu přesvědčit o skoncování s cigaretami nemůže. Ale rozhodnout se, je jen první krok. Dobré je také stanovit si svůj „Den D“, na který se připravíte, a v ten den opravdu cigarety odložíte. Odstranit ze svého okolí věci, co by vám cigarety připomínaly. Najít si jinou aktivitu, kdykoliv dostanete chuť na cigaretu. 

Na odvykání nemusíte být sami. Je tu spousta odborníků, kteří vám nabídnou pomoc. Promluvit si můžete se svým lékařem nebo lékárníkem. Některé lékárny nabízejí speciální poradenství k odvykání kouření. Existují i odvykací centra nebo národní linka pro odvykání 800 350 000, kde můžete zavolat o radu, konzultaci nebo tip. V případě, kdy člověk zkouší odvykání sám, je procento úspěšnosti poměrně nízké 3-5 %, při zapojení zdravotnické pomoci úspěšnost v roční abstinenci výrazně stoupá na 30-40 %. 

I přesto, že Vaše odhodlání bude pevné jako skála, jestliže jste byl silný kuřák zvyklý na nikotin, Vaše tělo bude tuto látku opět chtít a oplatí Vám to abstinenčními příznaky. Naštěstí i tato situace má ve zdravotnictví řešení. Můžete si koupit nikotinové žvýkačky, sprej, pastilky nebo náplasti, zkrátka to, co Vám bude nejvíce vyhovovat a díky čemu překonáte chuť na nikotin.

Rozhodnutí skončit, je na každém jednotlivci. Ale možná zrovna tento čtvrtek je dobrý den na to, zamyslet se a zkusit mít dnes půst od kouření nebo začít přemýšlet, jak by se dalo s cigaretami skončit úplně. Držíme palce! 

Máte nějaké další dotazy? Zaujali jsme Vás, nebo jste v našem článku nenašli vše, co jste hledali? Neváhejte nás kontaktovat!

Zanechat komentář

Váš komentář musí být před zveřejněním schválen
Neděle Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Sobota January February March April May June July August September October November December