Nadměrné pocení

visibility613 Zobrazení comment0 komentáře person Publikoval: Onlinelekarna.cz list In: Novinky

Nadměrné pocení – co za něj může a jak s ním bojovat 

Naše kůže má hned několik funkcí - ochrannou, senzorickou i termoregulační. A právě díky termoregulaci zabraňuje kůže dehydrataci a přehřátí organismu. Efektivním mechanismem k tomu vytvořeným je pocení. Potíme se všichni - například když je horko, při fyzické aktivitě nebo při silných emocích. 

Potní žlázy se vyskytují po celém našem těle. Ty drobnější nalezneme například na dlaních a chodidlech, velké potní žlázy jsou umístěny hlavně v podpaží, na prsou nebo v tříslech. Téměř 99 % potu tvoří voda, zbylé 1 – 2 % chlorid sodný (proto je pot slaný) a další odpadní látky jako jsou aminokyseliny, močovina, kyselina mléčná atd. Zajímavostí je, že samotný pot nepáchne. Nepříjemný zápach způsobují až bakterie na naší kůži, které pot následně rozkládají. Proto je nezbytná pravidelná hygiena. 

Nadměrné pocení neboli Hyperhidróza

Jestliže se však tělo potí až příliš a tento děj není spojen s pobytem v horku, fyzickou aktivitou, horečkou při nemoci, ani pocitem stresu či strachu mluvíme o tzv. Hyperhidróze. Jednoduše řečeno, tělo člověka se potí v momentě, kdy by se potit nemělo a tento děj nepřináší tělu žádný užitek. Pacienti trpící hyperhidrózou se potí až 5 x více než ostatní. Tyto obtíže je mohou trápit už od narození nebo se rozvinout až v pozdějším věku (často kolem 25. roku života). Nadměrné pocení se nemusí objevovat denně, zpravidla k němu však dochází alespoň jednou týdně. 

Hyperhidróza sice nepředstavuje žádné závažné zdravotní riziko, je ale velmi nepříjemná a může působit negativně na psychiku dotyčné osoby. Lidé potýkající se s tímto problémem mají často pocit, že jejich situace obtěžuje okolí. Bojí se, že druhým stále „nevoní“, několikrát denně mění své oblečení a mnohem častěji si myjí ruce i nohy. Snaží se vyhnout jakémukoliv fyzickému kontaktu, například i obyčejnému podání ruky. Kvůli těmto nepříjemným pocitům se mohou stranit společnosti, uzavřít se do sebe, mít nižší sebevědomí, nebo trpět depresí. Jsou také náchylnější ke vzniku různých dermatitid nebo plísňového onemocnění. 

Podle příčiny vzniku rozlišujeme dva typy Hyperhidrózy:  

-  U Primární Hyperhidrózy není původ obtíží zcela jasný. Odborníci předpokládají, že na jejím vzniku se podepisuje především dědičnost.
-  Jako Sekundární Hyperhidrózu označujeme nadměrné pocení na základě jiného dobře popsaného jevu, jako je například menopauza, přítomnost jiného onemocnění…

Co může způsobit nadměrného pocení

Hlavní příčinou je zvýšená aktivita až hyperaktivita ekrinních potních žláz. Na ni může mít vliv:

Genetika
Nadměrná konzumace alkoholu 
Kouření 
Příliš kořeněná jídla
Nadváha a obezita
Silné emoce jako je úzkosti, nervozita nebo strach
Těhotenství - důvodem bývá váhový přírůstek, hormonální změny, zrychlený metabolismus
Menopauza – při ní také dochází k hormonálním změnám těla
Horečka při nemoci
Některá další onemocnění - např. Parkinsonova choroba, onkologické onemocnění, diabetes mellitus, zvýšená funkce štítné žlázy
Vedlejší účinek užívání některých léků – např. antidepresiv 
Nedostatek vitamínu D 

Příznaky nadměrného pocení 

Nadměrné pocení nelze definovat z hlediska množství potu. Obecně se však můžeme zaměřit na často vlhké ruce nebo plosky nohou, krůpěje potu v obličeji a na čele, propocené oblečení především v podpaží, na zádech nebo na hrudníku. Takové pocení je nezávislé na okolní teplotě, fyzické či psychické zátěži. 

Noční pocení

Návaly horka a přílišné pocení v průběhu noci může mít na svědomí těžká večeře, silně kořeněné jídlo, nevhodná teplota místnosti při usínání nebo neprodyšné ložní prádlo. Tyto faktory se dají naštěstí velmi snadno odstranit změnou životosprávy, výměnou textilie a vyvětráním pokoje před spaním. Také stres, úzkost nebo špatný psychický stav může způsobit tento problém. Jako první krok se zkuste zaměřit na správnou Spánkovou hygienu, pokud by obtíže stále přetrvávaly, můžete se obrátit i na odbornou psychologickou pomoc. Lékař vám pomůže lépe určit problém a naučí vás pracovat s emocemi. Další příčinou bývá hormonální nerovnováha v těle. Ta je o něco častější u žen než u mužů, nastává obvykle v průběhu menstruace nebo v období menopauzy. Vlivem hormonů dochází k nočnímu pocení i během těhotenství, převážně v třetím trimestru.
Noční pocení častěji trápí lidi s refluxem. 
Návaly horka jsou běžné i u začínajícího nachlazení, kdy se tělo zvýšením teploty snaží vyrovnat s nemocí. 
V některých případech může noční pocení doprovázet i další nemoci jako je obezita, diabetes mellitus, AIDS, tuberkulóza. Tento důvod je samozřejmě mnohem méně častý než ty předchozí, avšak jestli-že pozorujete i další příznaky související s těmito nemocemi, měli byste pro jistotu navštívit svého obvodního lékaře a prodiskutovat danou situaci s odborníkem. 

Jak si s pocením poradit?

Protože pocení patří mezi základní tělesné funkce, žádná léčba ho neumí zcela zastavit (a také by neměla). Existují však některé možnosti, které umí nadměrné pocení značně omezit. Základním faktorem je samozřejmě životní styl. Je dobré se vyhýbat kořeněným jídlům, alkoholu a kofeinu, přímému slunečnímu záření nebo příliš vysokým teplotám. Nápomocné bude také oblečení z prodyšného a přírodního materiálu, jako je bavlna a len. 

Můžete vyzkoušet i odvary a čaje z některých bylin, které snižují pocení. Byliny s touto vlastností jsou Šalvěj lékařská, Kopřiva dvoudomáPřeslička rolní nebo Levandule

Efektivní je i lokální aplikace deodorantů nebo antiperspirantů. Výhoda deodorantů spočívá v tom, že neobsahují hliníkové soli a snižují nepříjemný zápach, avšak na druhou stranu nezasahují do tvorby potu. Antiperspiranty snižují samotné vylučování potu, působí totiž na ústí potních žláz a dočasně zúží jejich vývod. 

Lze také zakoupit speciální vložky proti pocení, které absorbují pot a chrání vaše oblečení. 

Pro lidi trpící opravdu nadměrným pocením je k dispozici několik chirurgických i nechirurgických možností. Ty se liší jak nákladností léčby, délkou účinnosti i vedlejšími účinky. Většina z nich působí přímo na nervy stimulující potní žlázy. Tyto metody je však potřeba vždy konzultovat s lékařem, abyste dobře porozuměli tomu, jak fungují a co od nich čekat.

 

Vyrážka z potu – jak vypadá a jak ji léčit

Vyrážka z potu vzniká v důsledku ucpání potních žláz. Pot, který se nemůže přirozeně dostat na povrch těla, se hromadí pod kůží, tím způsobí její zánět a následnou vyrážku. Na její vznik má vliv příliš horké počasí, neprodyšné oblečení, nedostatečná hygiena a nadměrné pocení. 

Obecně rozlišujeme dva typy vyrážky - opruzeniny (intertrigo) a potničky (miliaria). První forma se projevuje podrážděním a zarudnutím kůže, které může být velmi bolestivé. Většinou vzniká jako kombinace vzájemného tření kůže (nebo oděvu s kůží) a vlhkosti. Opruzeniny jsou velmi časté u malých dětí, které nosí plenky. Mohou však potrápit i dospělé, například při dlouhodobém nošení těsného nebo vlhkého a neprodyšného oblečení. 

Potničky poznáte jako malé červené nebo průhledné pupínky na kůži, které se postupně mění na puchýřky naplněné tekutinou. Mohou svědit nebo i pálit.

Tato vyrážka není jistě nic příjemného, není divu, že se jí chceme co nejrychleji zbavit a kůži zklidnit. Pokožka by měla zůstávat čistá a suchá, aby se na ní pot nehromadil, proto dbejte na správnou hygienu. Postiženou oblast chlaďte, pomůže studená sprcha nebo obklady. Můžete použít čistou vodu nebo odvar z heřmánku či dubové kůry. Noste lehké a prodyšné oblečení, ideálně z přírodních materiálů, aby kůže mohla dýchat a nedocházelo k dalšímu ucpávání žláz. Můžete aplikovat i lokální zklidňující péči. V lékárně zakoupíte přípravky ve formě zásypůkrémů i mastí, které pokožku zklidní a zrychlí regeneraci kůže. Také dbejte na dostatečný příjem tekutin, ten pomáhá regulovat teplotu a snižuje nadměrné pocení. 

Máte nějaké další dotazy? Zaujali jsme Vás, nebo jste v našem článku nenašli vše, co jste hledali? Neváhejte nás kontaktovat!

Zanechat komentář

Váš komentář musí být před zveřejněním schválen
Neděle Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Sobota January February March April May June July August September October November December