Nemoci dutiny ústní

visibility224 Zobrazení comment0 komentáře person Publikoval: Onlinelekarna.cz list In: Novinky

Nemoci dutiny ústní. Jak jim předcházet a jak se léčí?

Říká se, že úsměv léčí. Aby váš úsměv těšil vás i vaše okolí, je důležité mít zdravá ústa i zuby. Zamyslete se: „Pečuji o ně správně?“

Ústa jsou začátkem celého trávicího traktu, právě zde dochází k prvnímu kontaktu s potravou a tekutinami. Při jídle se však tvoří zubní plak, který je potřeba pravidelně a důkladně odstraňovat. Pokud zůstává na zubech příliš dlouho, bakterie, které obsahuje, mohou způsobit zánět dásní, paradentózu nebo zubní kaz. Jejich heslo zní „pomalu, ale jistě“, proto bychom tato rizika neměli podceňovat. A to nejen kvůli estetice, ale také kvůli funkčnosti. Špatný chrup se v první řadě ozve bolestí, která může značně znepříjemnit den nebo vás úplně vyřadit z provozu. 

Jaké problémy ústa nejčastěji trápí? Jak jim můžeme předcházet a jak je řešit, když nastanou? 

Suché, popraskané rty a koutky úst

Nastává podzim a blíží se zima. S odchodem teplého počasí přichází sychravo, chladný vítr a mráz, což vede k rychlému vysychání rtů a jejich praskání. Dobrou prevencí je dodržování pitného režimu, ale nejefektivnější pomocí je časté používání ochranných balzámů nebo krémů s panthenolem či bambuckým máslem.

Popraskané koutky úst jsou bolestivé a jejich hojení zabírá čas. I drobné pohyby jako smích, zívnutí nebo otevírání úst mohou rány znovu otevřít. Koutky mohou svědit, praskat, krvácet, občas i hnisat a na kráse nikomu nepřidají. Popraskanými koutky vám tělo obvykle dává najevo, že mu něco chybí. Kromě počasí bývá na vině špatný pitný režim, nedostatek vitamínů skupiny B, železa a zinku. Svou úlohu zde má i kvasinka (Candida albicans), a proto může být vhodné doplnit léčbu o antimykotické krémy, například s clotrimazolem nebo nystatinem. Kromě vitamínových doplňků můžete použít promašťující balzámy a krémy, propolis nebo tea tree olej.

Opar na rtu

Za vznik oparu může infekce způsobená virem Herpes simplex. Tento vir v sobě někdo nosí i léta, aniž by se projevil, protože se skrývá v latentní formě. Při oslabené imunitě nebo nadměrném stresu se však vir probouzí a projeví se jako drobné, svědivé puchýřky.

K léčbě oparů se používají antivirové krémy s aciclovirem nebo penciclovirem. Další možností jsou speciální náplasti na opary (např. Compeed náplasti), které brání šíření viru a chrání opar před vnějšími vlivy. V lékárně najdete i tinktury s tea tree olejem nebo konopným olejem. Pokud trpíte opary často, je dobré doplňovat vitamíny skupiny B nebo selen.  

Afty

Bolavé afty v ústech má a svědomí kvasinka Candida albicans. Malé množství této kvasinky se na sliznici úst vyskytuje běžně, ale za normálních okolností ji náš imunitní systém drží pod kontrolou. Pokud je však imunitní systém oslabený nebo zubní hygiena nedostatečná, může se kvasinka přemnožit a na jazyku a vnitřních tvářích se objeví bílé nebo nažloutlé hrbolky citlivé na jakýkoliv dotek. Afty obvykle zmizí samy po 7–10 dnech, ale hojení urychlíte správnou ústní hygienou a výplachy bylinnými odvary z heřmánku nebo šalvěje. Přímo na postižené místo můžete aplikovat tinktury s konopným olejem, hřebíčkem či arnikou nebo použít gely s dezinfekční a anestetickou složkou

Zánět dásní

Zánět dásní neboli gingivida je onemocnění měkkých tkání, které provází zarudnutí a otok v okolí zubu. Nejčastější příčinou vzniku je špatná zubní hygiena a nahromadění bakterií na jednom místě. Jestliže se o problém nestaráte, mohou dásně v okolí zubu začít krvácet a časem se rozvinout i paradentóza. Pokud zánět ignorujete, může dojít ke krvácení dásní a k rozvoji paradentózy. Proto je důležité správně čistit zuby a pravidelně navštěvovat dentální hygienu, kde vám odstraní zubní plak a kámen. Pokud již zánět vznikl, pomohou ústní vody s antiseptiky, jako je chlorhexidin, nebo hojivé gely. Pro podporu správné ústní mikrobioty existují také probiotické pastilky.

Paradentóza

Pokud se zánět dásní neléčí, může přejít v chronické onemocnění – paradentózu. Během tohoto onemocnění dochází k destrukci tkání, které drží zuby na místě, což může vést k jejich viklání a vypadávání. Prvním varovným signálem jsou oteklé dásně, krvácení při čištění zubů a zápach z úst. Léčba vyžaduje odbornou péči parodontologa a dentální hygienu. Nejlepší je však prevence.

Zubní kaz

Zubní kaz vzniká narušením zubní skloviny a poškozením zubní tkáně pod ní. Důvodem opět nejčastěji bývá nedostatečná hygiena zubů a nevhodné složení stravy. 

V rané fázi probíhá vše většinou asymptomaticky, takže si vznikajícího kazu ani nevšimnete. Zubní sklovina totiž nemá žádné nervy. Na problém vás většinou upozorní zvýšená citlivost na chladné nebo teplé nebo přímo bolest postižené oblasti, to už se kaz vytvořil a odhalil nervová zakončení uvnitř zubu. Řešení zde je opravdu už v rukou lékaře, ten musí daný zub ošetřit odvrtáním poškozené části a vložením zubní výplně tzv. plomby. V horším případě zub odstranit celý.

Správná péče o zuby

Čištěním zubů se odstraňuje nejen zubní plak a drobné zbytky jídla, ale mechanicky dochází i k podpoře cirkulace krve v dásních. Základem je správná technika čištění a motivace člověka k péči o zuby. Technik čištění zubů existuje celá řada. Správný výběr vhodné metody spočívá v individuálním posouzení odborníkem. Zohledňuje se například stav dutiny ústní, věk, zručnost apod. Jestliže si nejste jisti, zda čistíte zuby správně, nebojte se zeptat svého zubaře nebo na dentální hygieně, jistě vám rádi poradí, vysvětlí a vše ukážou. Velmi důležitý je i správný výběr dentálních pomůcek. Kvalitní zubní kartáček se spíše měkkými štětičkami (např. Curaprox) by se měl měnit alespoň jednou za tři měsíce nebo po nemoci. Nezapomínejte ani na mezizubní kartáčky a zubní nit. Důkladné vyčištění mezizubních prostor tvoří zhruba 30 % práce. Obecně se doporučují zubní pasty s obsahem fluoru. Ten posiluje zubní sklovinu a zabraňuje vzniku zubního kazu. 

Máte nějaké další dotazy? Zaujali jsme Vás, nebo jste v našem článku nenašli vše, co jste hledali? Neváhejte nás kontaktovat!

Zanechat komentář

Váš komentář musí být před zveřejněním schválen
Neděle Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Sobota January February March April May June July August September October November December