Pigmentové skvrny

visibility263 Zobrazení comment0 komentáře person Publikoval: Onlinelekarna.cz list In: Novinky

Pigmentové skvrny – jak vznikají a jak je řešit?

Pigmentové skvrny jsou častým kožním problémem, který postihuje mnoho lidí. Tyto skvrny mají podobu malých flíčků nebo map a mohou se objevit kdekoliv na pokožce a v jakémkoliv věku. Za jejich vznik může stát hned několik faktorů. V tomto článku si vysvětlíme, co pigmentové skvrny jsou, jak vznikají, jak jim předcházet a jaká je jejich léčba.

Co jsou to pigmentové skvrny?

Pigmentové skvrny, známé také jako hyperpigmentace kůže, jsou tmavé oblasti na pokožce, které vznikají v důsledku zvýšené produkce melaninu – pigmentu, který určuje barvu naší kůže, vlasů a očí. Čím více melaninu tělo produkuje, tím je pokožka tmavší. Jeho hlavním úkolem však není jen barvení kůže, ale také ochrana buněk před UV zářením.

Na rozdíl od pih mají pigmentové skvrny větší rozměry. Některé měří asi jeden centimetr, jiné mohou být velké jako dlaň. Jejich tvar a odstín jsou různorodé. Nejčastěji se objevují na obličeji, rukou, ramenou nebo dekoltu – tedy na místech nejvíce vystavených slunečnímu záření. Ačkoli jsou tyto skvrny většinou neškodné, mohou být pro některé lidi esteticky nepříjemné.

Jak vznikají pigmentové skvrny?

Nejčastější příčinou vzniku pigmentových skvrn je nadměrné vystavení pokožky slunečnímu záření bez dostatečné ochrany. UV záření stimuluje produkci melaninu, což může vést k nerovnoměrnému zabarvení kůže. Stejný efekt nastává i při pobytu v soláriu. Kromě slunce mohou pigmentové skvrny vznikat i v důsledku hormonálních změn, například během těhotenství (tzv. melasma) nebo při užívání antikoncepčních pilulek. Dalšími faktory jsou stárnutí pokožky, kdy se skvrny často označují jako "stařecké skvrny", a zánětlivé procesy na pokožce, jako je akné nebo poškození kůže. V neposlední řadě má na vznik skvrn vliv i genetická predispozice, protože sklon ke tvorbě skvrn je dědičný.

Typy pigmentových skvrn

Existuje několik typů pigmentových skvrn, které se liší svým původem a vzhledem. 

Sluneční skvrny (solar lentigo), často označované jako stařecké skvrny, jsou způsobeny dlouhodobým vystavováním slunečnímu záření a nejčastěji se objevují na obličeji, rukou a ramenou, obvykle u osob nad 40 let, ale mohou se objevit i dříve. 

Melasma, někdy nazývaná „těhotenská maska“, je typ hyperpigmentace, který se objevuje vlivem hormonálních změn, například během těhotenství nebo při užívání hormonální antikoncepce. Na rozdíl od stařeckých skvrn může melasma zmizet sama o sobě po porodu nebo při ukončení užívání antikoncepce. 

Post-zánětlivá hyperpigmentace je dalším typem skvrn, které se tvoří po zánětu kůže, jako je akné, řezné rány nebo jiné poškození kůže. Pokožka zůstává ztmavlá, i když se rána zahojí. Čím silnější je zánět, tím výraznější bude zabarvení pokožky. 

Každý typ pigmentových skvrn vyžaduje individuální přístup k léčbě a prevenci.

Prevence proti pigmentovým skvrnám

Nejúčinnější prevence vzniku pigmentových skvrn spočívá v ochraně před sluncem. Je důležité pravidelně používat krémy s vysokým ochranným faktorem proti UVA i UVB (SPF 30 a vyšší), a to nejen v létě, ale i v zimních měsících. Krémy aplikujte na pokožku vždy s dostatečným předstihem před pobytem na slunci. Doporučuje se také nosit klobouk nebo jinou pokrývku hlavy a sluneční brýle. Lidé s citlivou pokožkou nebo náchylností k pigmentovým skvrnám by měli omezit pobyt na přímém slunci, zejména mezi 11. a 15. hodinou, kdy je UV záření nejsilnější. Solária jsou rovněž rizikovým faktorem pro vznik pigmentových skvrn. Prevence zahrnuje také zdravou životosprávu a dostatečný příjem antioxidantů (např. vitamíny C a vitamín E), které pomáhají chránit kůži před poškozením volnými radikály.

Léčba pigmentových skvrn

Pokud se pigmentové skvrny již vytvořily, existuje několik metod, jak je zmírnit nebo zcela odstranit:

Kosmetické přípravky – Krémy a séra s obsahem účinných látek, jako jsou kyselina glykolová, kyselina hyaluronová, vitamin C, vitamin B3 nebo retinoidy, mohou pomoci snížit viditelnost skvrn. Tyto produkty zesvětlují pokožku a podporují regeneraci buněk.
Chemický peeling – Tento postup odstraňuje vrchní vrstvy kůže pomocí chemických látek, čímž se podporuje obnova nové a rovnoměrně zbarvené pokožky.
Laserová terapie – Laser zaměřuje světelnou energii na postižené oblasti, rozkládá nadbytečný melanin a odstraňuje skvrny. Tato metoda je bezbolestná a velmi účinná, ale také nákladná.
Mikrodermabraze – Tento mechanický postup odstraňuje povrchové vrstvy kůže, čímž vyhlazuje pokožku a zesvětluje skvrny.
Ošetření světelnými pulzy (IPL) – IPL využívá intenzivní pulzní světlo, které rozkládá melanin v pokožce. Tuto metodu je potřeba několikrát opakovat. Výhodou je, že zároveň podporuje tvorbu kolagenu, což zlepšuje pružnost pokožky a její mladistvý vzhled. Většina těchto metod se doporučuje provádět v zimních měsících, kdy není kůže vystavena silnému UV záření.

Péče o pleť s pigmentovými skvrnami

Kromě léčby je důležité věnovat zvýšenou pozornost každodenní péči o pleť. K tomu slouží dermokosmetika speciálně určená pro boj s pigmentovými skvrnami. Tyto přípravky jsou většinou označeny jako „anti-pigment“ a obsahují vysoké množství antioxidantů a složek sjednocujících tón pleti. Pokud se skvrny objevují na obličeji ve větší míře, je třeba ošetřovat celou pleť. Lokální projevy pak vyžadují cílenou péči pouze na postižená místa. Většina depigmentačních přípravků se aplikuje na noc.

Hydratace je další důležitou součástí péče o pleť s pigmentovými skvrnami. Suchá pleť může viditelnost skvrn zhoršovat, proto je vhodné používat hydratační krémy, které pleť zklidní a podpoří její regeneraci. Denní aplikace opalovacího krému s vysokým SPF je nezbytná, aby se předešlo dalšímu zhoršení stavu.

Pigmentové skvrny sice nepředstavují zdravotní riziko, ale mohou ovlivnit naši sebedůvěru. Díky vhodné prevenci, léčbě a správné péči o pleť je však možné jejich viditelnost úspěšně zmírnit nebo vzniku předejít. V případě pochybností nebo potřeby odborné rady je vždy nejlepší obrátit se na dermatologa.

Máte nějaké další dotazy? Zaujali jsme Vás, nebo jste v našem článku nenašli vše, co jste hledali? Neváhejte nás kontaktovat!

Zanechat komentář

Váš komentář musí být před zveřejněním schválen
Neděle Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Sobota January February March April May June July August September October November December