Světový den srdce

visibility219 Zobrazení comment0 komentáře person Publikoval: Onlinelekarna.cz list In: Novinky

Chraňte své srdce, investujte do zdraví

Každý rok si 29. září připomínáme Světový den srdce, celosvětovou iniciativu zaměřenou na zvýšení povědomí o kardiovaskulárních onemocněních (KVO) a možnostech jejich prevence. Letošní téma zní “Použij srdce pro akci!”. Tímto heslem chtějí organizátoři oslovit jednotlivce, organizace a celé komunity k tomu, aby se aktivně podíleli na prevenci srdečních chorob a ochraně svého zdraví.

Naše srdce bije pro nás

Srdce je neúnavný orgán, který denně přečerpá tisíce litrů krve, zásobuje tělo kyslíkem a živinami. I když je velké pouze jako zatnutá pěst, je to nejvýkonnější orgán v našem těle. Ročně udeří téměř 38 milionkrát, přičemž ženské srdce bije rychleji než to mužské. Dokáže dokonce bít mimo tělo, protože má vlastní elektrický impulz. Je klíčovým pilířem zdraví a vitality. V srdci zkrátka tluče život. 

Bohužel podle statistik Světové zdravotnické organizace (WHO) jsou právě kardiovaskulární onemocnění jednou z hlavních příčin úmrtí na celém světě.

Nemoci srdce a jejich příznaky 

Kardiovaskulární onemocnění zahrnují širokou škálu problémů jako je:  

Infarkt myokardu - náhlá porucha krevního oběhu v srdci
Ischemická choroba srdeční – zúžení, ztvrdnutí nebo ucpání koronárních tepen, srdce pak nemá dostatečný přísun okysličené krve
Hluboká žilní trombóza a plicní embolie – krevní sraženiny, které se mohou uvolnit a cestovat do srdce a plic, tam ucpat cévu
Cévní mozková příhoda – náhlá porucha krevního oběhu mozku.

Známkou toho, že není s vaším srdcem něco v pořádku může být bolest na hrudi (pocit tlaku, tísně, svírání), zvýšená srdeční frekvence, nepravidelný srdeční tep, únava, dušnost nebo otoky zejména dolních končetin. Jestliže byste bojovali s některým z těchto příznaků, neotálejte a vyhledejte lékařskou pomoc. 

Jaká jsou pro naše srdce největší rizika? 

Vysoký krevní tlak (hypertenze)
Vysoký cholesterol
Diabetes neboli cukrovka 
Kouření
Stres
Obezita a nedostatek pohybu

Znepokojivé je, že tyto faktory postihují stále mladší generace, částečně kvůli nezdravému životnímu stylu a sedavému způsobu života.

Jak můžeme chránit své srdce?

Správná péče o srdce zahrnuje kombinaci zdravého životního stylu a pravidelných lékařských kontrol. Každý krok směrem ke zdravějšímu životnímu stylu může mít obrovský dopad na snížení rizika KVO a zlepšení kvality života. Zde je několik jednoduchých kroků, jak pečovat o své srdce:

Pravidelný pohyb: I 30 minut svižné chůze denně může výrazně snížit riziko KVO.
Zdravá strava: Zaměřte se na potraviny bohaté na vlákninu, omega-3 mastné kyseliny a antioxidanty, jako jsou ovoce, zelenina, ryby a ořechy.
Kontrola rizikových faktorů: Pravidelně si měřte krevní tlak a cholesterol a konzultujte výsledky se svým lékařem.
Omezení alkoholu a kouření: Kouření výrazně zvyšuje riziko srdečních onemocnění. Jeho ukončení patří k nejdůležitějším preventivním krokům.
Správné zvládání stresu: Stres a duševní nepohoda mohou mít negativní vliv na srdeční zdraví.

Nepodceňujte sílu malých změn – už dnes můžete začít jednat ve prospěch svého srdce!

Prevence v lékárně

Lékárny hrají důležitou roli v edukaci veřejnosti o kardiovaskulárních onemocněních. Nabízí nejen léky na předpis, ale také odborné poradenství ohledně prevence, výživových doplňků a monitorování krevního tlaku. Přijďte se poradit s odborníky, kteří vám pomohou s prevencí i léčbou srdečních onemocnění.

Chraňte své srdce dnes, aby mohlo být zdravé zítra!

Máte nějaké další dotazy? Zaujali jsme Vás, nebo jste v našem článku nenašli vše, co jste hledali? Neváhejte nás kontaktovat!

Zanechat komentář

Váš komentář musí být před zveřejněním schválen
Neděle Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Sobota January February March April May June July August September October November December