Úrazy dětí v létě

visibility481 Zobrazení comment0 komentáře person Publikoval: Onlinelekarna.cz list In: Novinky

Úrazy dětí v létě – na co si dát pozor a jak je ošetřit?

Léto je pro většinu z nás tím nejaktivnějším obdobím. Každý si chce prázdniny a dovolenou co nejvíce užít. Volno a přívětivé počasí vyprovokuje často k pohybu i ty z nás, co fyzické aktivitě během roku moc nedají. V letních měsících však výrazně stoupá i počet různých úrazů, výjezdů sanitek a ošetření na pohotovosti. A to nejen u dospělých, ale především u dětí. 

Které úrazy jsou nejběžnější? Jaká je nejčastější příčina zranění? Jak úrazům předcházet a jak problémy řešit, když nastanou? 
První pravidlo, které platí pro děti i dospělé, zní: Nepřeceňujte své síly! Jestliže byl doposud vaším jediným sportem občasný běh na autobus nebo vyjití schodů v práci, není úplně rozumné pustit se hned do velkých fyzických aktivit. Spousta lidí se nechá strhnout okolním nadšením pro danou aktivitu, i když s ní nemá moc zkušeností. Často pak dochází k úrazům ze špatného pohybu, z vyčerpání organismu nebo z přehlédnutí rizik. Každý pohyb je pro zdraví prospěšný, ale je potřeba ke všemu přistupovat rozumně.
Dětem chybí, na rozdíl od dospělých, předvídavost a zkušenost s danou aktivitou. Nedokážou zatím správně odhadnout vzdálenost nebo výšku. Nemusí mít ještě vyvinutou potřebnou koordinaci pohybů, a ne vždy dokážou vidět důsledky svého chování. Proto je potřeba, abyste jako rodiče byli zodpovědní a danou aktivitu nejprve vyhodnotili za ně. I potom na děti stále dohlížejte a trvejte na tom, aby dítě nosilo ochranné pomůcky, jako je přilba nebo chrániče, jestliže jsou k aktivitě doporučené. 

Podle statistik se častěji zraní chlapci než dívky. Nejčastější příčinnou úrazů bývá pád, ať už při uklouznutí nebo zakopnutí. Dítě spadne z kola, na bruslích, při jízdě na skluzavce, skákání na trampolíně nebo do vody. Při pádu může dojít k odřenině, pohmožděnině, zvrtnutí kotníku, zlomenině, otřesu mozku a mnoha dalším úrazům. Jak správně zareagovat? Jak vyhodnotit, zda se jedná o drobné zranění nebo o něco vážnějšího? Nejprve poskytněte potřebnou první pomoc a poté dítě dále pozorujte. Někdy se totiž mohou následky projevit až za několik hodin.  

Odřeniny u dětí 

Cílem ošetření je zamezit vniknutí infekce do těla a podpořit hojení rány. Ránu proto nejdříve opláchněte čistou vodou a vydezinfikujte, aby do ní nevnikly patogeny a tkáň se nezanítila. Dnes je na trhu velké množství dezinfekcí v různých formách – roztok, sprej nebo mast. Můžete tedy do vaší lékárničky vybrat tu nejvhodnější, ať už preferujete klasickou nebo „tu která neštípe“. Váš malý pacient se dezinfekce určitě nemusí bát.  

Jakmile je rána správně vyčištěna může začít hojení. Povrchové odřeniny nebo malé škrábance stačí natřít hojivou mastí. U větších ran, odřenin na obličeji nebo jiném viditelném místě se doporučuje použít tzv. hydrogelové krytí. Vyhnete se tím vzniku strupů a následných jizev. Hydrogel vytvoří na ráně průhlednou vrstvu, pod kterou se zranění hojí a současně absorbuje výpotek z mokvající rány. Tento způsob hojení je mnohem rychlejší a efektivnější než tzv. suché hojení (dříve používaný zásyp na rány).

Nakonec můžete odřeninu překrýt náplastí nebo obvazem, aby byla chráněna a zůstala čistá. Ne vždy je to samozřejmě nutné, ale děti vědí, že s obrázkovou náplastí se bolístka rychleji hojí.

Když zranění krvácí… 

V první řadě je vždy důležité rychle určit rozsah a typ krvácení. 

Vlásečnicové krvácení většinou není nebezpečné. Vlásečnice spojují tepny a žíly. Jejich typické poranění je například drobné říznutí do prstu kuchyňským nožem nebo o hranu papíru. Jestliže ránu vydezinfikujete a stisknete, za chvíli sama přestane krvácet. 
Žilní krvácení vzniká poraněním cév vedoucí odkysličenou krev směrem k srdci. Krev proudí v těle pod menším tlakem, takže z rány spíše vytéká/odkapává a má tmavě červenou barvu. 
Tepenné krvácení vzniká porušením cév vedoucí okysličenou krev ze srdce. Z rány krev rytmicky vytéká v pulzech, podle stahování srdeční svaloviny. Tepenné krvácení má jasně červenou barvu a může být velmi intenzivní. 

U krvácení je důležité jednat rychle, zatlačit na krvácející místo, obvázat ho (klasickým nebo tlakovým obvazem) a zastavit krev. Jestliže došlo k poranění některé končetiny, je výhodné ji nadzvednout do výšky, aby byla nad úrovní srdce. 
Při silnějším krvácení nebo tepenném krvácení volejte 155. 

Krvácet děti nemusí pouze z rány, ale například i z nosu. To nebývá většinou příliš nebezpečné, ale jistě nepříjemné a mohou se rychle vyděsit. Když dítěti teče krev z nosu, pomozte mu mírně předklonit hlavu, stlačit nosní křídla u kořene nosu a počkat zhruba 5 minut, než krvácení ustane. Nápomocný bývá i mokrý studený kapesník nebo ručník na čele a za krkem. 
Kdyby krvácení neustávalo déle jak 20 minut, je vhodné vyhledat lékařskou pomoc. 

Modřiny u dětí

Modřina neboli hematom vzniká, když se krev dostane do tkání mimo cévy. Může ji způsobit úder, náraz nebo silný tlak a na kůži se rychle objeví fialový flek. Krevní barvivo se postupem času rozkládá a mění barvu z červené přes fialově-modrou až k zeleno-žluté. Vstřebávání a hojení modřin můžete podpořit aplikací krémů nebo gelů s obsahem heparoidů. Aplikovat je můžete i několikrát denně. Určitě si každý z vás nějakou tu modřinu z dětských her někdy odnesl. Pozor však dávejte na opravdu velké modřiny nebo ty, které vznikly bez zjevné příčiny. Takové by měl raději prohlédnout zdravotník.   

Podvrtnutý kotník 

Poškození vazů hlezenního kloubu – lidově podvrtnutí nebo výron kotníku. Často stačí opravdu málo, třeba jen špatné došlápnutí, uklouznutí nebo upadnutí. Kotník se takovým pohybem může dostat do nepřirozené polohy a dojde k natažení vazů. Poraněné místo začne otékat, na dotek nebo došlápnutí bude bolestivé.  K léčbě většinou stačí studený obklad nebo můžete použít krém/gel s kostivalem pro rychlejší regeneraci. U starších dětí od 12 let nebo u dospělých lze aplikovat gel s heparoidem, krém s ibuprofenemgel s ibuprofenem nebo diclofenakem. Následně kotník fixujte pomocí obinadlaortézy nebo tejpu. Jestliže došlo k natržení nebo přetržení vazů, bolest bude intenzivnější a léčba již vyžaduje zásah lékaře. 

Důležité je, aby se kotník správně zafixoval a 3-7 dnů nenamáhal. Kdyby se podvrtnutí zcela nezahojilo, může se bolest při zátěži v budoucnu vracet. 

Zlomeniny 

Děti mají v kostech mnohem více kolagenu, proto jsou jejich kosti pružnější a odolnější než ty dospělých. Avšak ani v tomto případě nelze zlomeninu vyloučit. Jestliže máte podezření, že si dítě zlomilo nějakou kost, končetinu zafixujte a snažte se s ní co nejméně hýbat. Dovolí-li to okolnosti, transportujte dítě k lékaři. Jestliže to povaha zranění neumožňuje (např. komplikovaná zlomenina nohy), kontaktujte záchrannou službu 155 a vyčkejte do příjezdu sanitky. 
Dítěti raději nepodávejte nic k jídlu ani k pití, protože u zlomenin je potřeba vždy počítat i s případným operačním řešením. Dítě se snažte uklidnit a zajistěte mu teplotní komfort. Naštěstí v případě zlomeniny dětské kosti je hojení snadnější a rychlejší než u dospělých. 
Někdy může dojít i k otevřené zlomenině. Zlomená kost poruší kůži, rána je otevřená a vy můžete vidět přímo kost. Hrozí silné krvácení, které je potřeba velmi rychle zastavit. Na krvácející místo přitlačte sterilní obvaz a zavolejte záchrannou službu 155. Snažte se ránu udržet co nejvíce v čistotě. 
Se zraněným zbytečně nemanipulujte. Nikdy se nesnažte vracet kost zpátky na své místo, hrozilo by riziko poranění cév a nervů.

Bodnutí hmyzem

Dostat žihadlo od včely, vosy nebo jiného hmyzu může být nepříjemné a bolestivé. Běžně se na kůži po štípnutí objeví svědivý zarudlý flek, který mírně otéká. Jako první pomoc většinou stačí dané místo zchladit studeným obkladem nebo ve vodě. Následně můžete nanést zklidňující gel s antihistaminikem, octanem nebo tea tree olejem.  
Skrytým rizikem je možná alergická reakce nebo anafylaktický šok. Proto pozorně sledujte dítě, zda nezačíná blednout, natékat, cítit nevolnost nebo obtíže s dýcháním. Jestliže byste takovou reakci zpozorovali, pohotově volejte záchrannou službu 155, protože se jedná o život ohrožující stav.
V případě, že je dítě alergik, nezapomínejte vždy na výlet do přírody přibalit potřebné léky! 

Tonutí 

V horkém létě patří koupání určitě mezi nejoblíbenější aktivitu. Může však současně být i tou nejrizikovější. K topení se zpravidla dochází, když se přecení síly nebo podcení rizika. Ani mělká voda nemusí být úplně bezpečná, dítě může snadno uklouznout, nestihne se včas postavit na nohy nebo se v úleku naloká vody. Na rozdíl od dospělého, topící dítě bývá většinou tiché a nekřičí. Proto je potřeba ho při plavání nespouštět z očí. 

Topícímu dítěti, které bylo pod hladinou nebo se takzvaně zakuckalo, neprodleně poskytněte správnou první pomoc: 
Vytáhněte dítě z vody na břeh
Zkontrolujte vědomí a dýchání. Jestliže dítě nedýchá, začněte s oživováním a volejte 155.
Jestliže na vás dítě reaguje a je při vědomí, snažte se ho uklidit, podržte ho tváří dolů, aby případná voda mohla vytéct z dýchacích cest. 
Je zcela přirozené, jestliže dítě začne kašlat nebo zvracet. Tělo se tak zbavuje možné vody v plicích. 
Dítě sledujte následujících 24 hodin. Bude-li se vám zdát, že se jeho stav začíná zhoršovat (ztížené dýchání, únava a malátnost) kontaktujte zdravotní službu. 

Opatrnost je nutná také u skákání do vody. Hrozí riziko poranění hlavy a krční páteře, to může mít vážné důsledky.

Když se dítě popálí nebo opaří…

K pořádným prázdninám samozřejmě patří i táborák, opékání špekáčků nebo grilování. Děti často pobíhají po zahradě, hrají si kolem ohně nebo se snaží s přípravou jídla pomáhat. I tady je opatrnost na místě. Může totiž velmi rychle dojít k popálení nebo opaření, proto je nenechávejte nikdy bez dozoru. 

Pozor – u dětí už popáleniny na 5–10 % povrchu kůže mohou přivodit šok a kolaps (1 % odpovídá velikosti dětské dlaně).

       Jak postupovat, jestliže se dítě zraní? 

       • Postižené místo začněte okamžitě chladit studenou vodou. (Neměla by být ledová, aby nedošlo k podchlazení). 
       • Je-li k popálené pokožce přilepený oděv, nikdy jej sami netrhejte.
       • V případě většího popálení nebo popálení v obličeji kontaktujte zdravotní pomoc nebo dopravte dítě k lékaři. 
       • Každé dítě do dvou let by mělo být ošetřeno na ambulanci bez ohledu na velikost popálení.
       • Vzniklé puchýře nepropichujte.
       • Můžete aplikovat gel na popáleniny nebo překrýt postižené místo mastným tylem, sterilní látkou nebo obvazem.

Máte nějaké další dotazy? Zaujali jsme Vás, nebo jste v našem článku nenašli vše, co jste hledali? Neváhejte nás kontaktovat!

Zanechat komentář

Váš komentář musí být před zveřejněním schválen
Neděle Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Sobota January February March April May June July August September October November December