YUZU
V zimě zahřeje, v létě naopak osvěží a vždy vám dodá nálož energie a vitamínu C. YUZU chutná skvěle v limonádách, čajích, dezertech i marinádách. Právem si vysloužil titul „Supercitrus“. Neznáte toto ovoce?
Co to je YUZU?
YUZU neboli Citrus Junos je druh citrusového ovoce, něco mezi pomerančem a mandarinkou s chutí grepu vlastně takový mix.
Je malý, kulatý, málo šťavnatý a se spoustou pecek. ALE! Má velmi tlustou silně vonící kůru, která obsahuje velké množství nám prospěšných látek. Chuť ovoce je pikantní, kyselá a hořkosladká vše v jednom. Aby nepřišlo nic z tohoto plodu nazmar, zpracovává se celý. Farmáři plody vypeckují, rozřežou na malé kousky a smíchají společně s medem, cukrem a zázvorem. Tímto způsobem se ovoce zakonzervuje a vydrží pak celý další rok. Nevyhodí se ani pecky plodu. Své upotřebení našly v kosmetice a při výrobě aroma olejů.
Odkud YUZU vlastně je?
Domov má pravděpodobně ve starověké Číně, z ní pochází nejstarší zmínky o tomto ovoci. Ty jsou staré více než 1200 let. Odtud se pak ovoce rozšířilo do Jižní Koreje a Japonska. Dodnes rostou tyto plody hlavně v těchto zemích, a to hned ze dvou důvodů. Prvním důvodem jsou velmi specifické podmínky pro jeho pěstování a druhým důvodem je fakt, že většinu úrody zpracují a zužitkují místní lidé do svých tradičních receptů. Proto není yuzu ve světě tak známé a patří také k nejdražším citrusům.
Jen pro zajímavost, 1 kg čerstvého yuzu stojí i více než 1 000 Kč.
Proč je YUZU skvělé?
Zralé plody obsahují mnoho vitamínů, minerálů a také antioxidantů. Najdeme v něm 3x více vitamínu C než v klasickém citronu. Kromě něj i vitamin A, thiamin (B1), riboflavin (B2), kyselinu pantotenovou (B5) a pyridoxin (B6). Z minerálů hlavně hořčík, zinek, železo a vápník.
V čem ochutnat YUZU?
Nejjednodušší je smíchat ho se studenou vodou a připravit tak osvěžující limonádu. Na podzim a v zimě naopak můžete uvařit horký nápoj, který vás zahřeje a skvěle voní. Nebojte se experimentovat. Yuzu se skvěle hodí i do jiných alkoholických i nealkoholických míchaných nápojů. Dají se z něho připravit marinády k masu, přidat do některých polévek nebo omáček. Oceníte ho i při pečení dezertů a cukroví. Ochutnejte…
MINI YUZU CHEESECAKES
Pro přípravu 12 kusů budete potřebovat:
Na korpus:
- 60 g ovesných vloček
- 60 g kešu ořechů
- 30 g másla
- 20 ml javorového sirupu
Na náplň:
- 200 g krémového sýru
- 250 g jemného tvarohu
- 2 vejce
- 70 g práškového cukru
- 30 g Yuzu
Na yuzu krém:
- 3 žloutky
- 20 g třtinového cukru
- 30 g Yuzu
- 50 ml citrónové šťávy
- 20 g másla
Na dokončení:
- Yuzu
Postup:
Nejprve si připravíme yuzu krém – žloutky promícháme s cukrem, Yuzu, citrónovou šťávou a ve vodní lázni ho za stálého míchání provaříme do zhoustnutí. Na závěr do krému vmícháme máslo a necháme vychladnout.
Ovesné vločky a kešu ořechy rozmixujeme, přidáme k nim máslo pokojové teploty a javorový sirup. Všechno spolu pořádně promícháme a těsto vtlačíme na dna muffinových košíků. Pro lehké vyklopení použijeme buď silikonovou formu, nepřilnavou formu, nebo formu na muffiny vyloženou papírovými košíčky. Korpusy předpečeme v troubě při teplotě 180 °C, přibližně 8 minut.
Mezitím si připravíme náplň vymícháním tvarohu a krémového sýru s vajíčky, cukrem a Yuzu. Hladký krém nalijeme na předpečené korpusy a mini cheesecakes pečeme ještě 30 minut při teplotě 160 °C.
Mini cheesecakes necháme úplně vychladnout a podáváme je dozdobené yuzu krémem a Yuzu.
Dobrou chuť!
Máte nějaké další dotazy? Zaujali jsme Vás, nebo jste v našem článku nenašli vše, co jste hledali? Neváhejte nás kontaktovat!
Zanechat komentář