Zažívací potíže po jídle "Nástrahy grilování"

visibility418 Zobrazení comment0 komentáře person Publikoval: Onlinelekarna.cz list In: Novinky

Léto…co se vám vybaví jako první? Většině lidí pravděpodobně sluníčko, teplo a dlouhé večery. To je ideální kombinace pro trávení času s rodinou nebo přáteli. K dobré společnosti patří i dobré jídlo, proto není divu, že letní grilování je oblíbenou činností mnohých. Je to čas, který si chcete hlavně užít, určitě si ho nekazit nevolností nebo jinými problémy způsobenými jídlem. Jak se vyhnout možným těžkostem a jak situaci řešit, když nastane? Tady je pár rad a tipů, aby byl letní čas opravdu pohodový. 

Na co si dát při grilování pozor

První krok správným směrem můžete udělat již při samotném nakupování. Preferujte čerstvé suroviny a také správný výběr masa. Základem je samozřejmě hygiena. Nástroje i prostor pro úpravu potravin by měly být vždy čisté a suroviny umyté. Důležité je zamezit tzv. křížové kontaminaci. Zjednodušeně řečeno, jde o to oddělovat syrovou stravu od té již tepelně upravené. Neměli byste používat stejný nůž ani prkénko na krájení syrové zeleniny a masa určeného ke grilování. Kvůli usmrcení případných nebezpečných patogenů, které by mohly způsobit zažívací problémy, hygienici doporučují grilovat maso alespoň deset minut minimálně při teplotě 72 °C v jádru masa. Chcete-li mít jistotu, můžete použít například potravinářský teploměr. 

Nejen nedostatečná úprava může být zdravotní problém, ale i maso přepálené. Při grilování masa i zeleniny mohou vznikat chemické látky s karcinogenními účinky. Tomuto riziku se dá předejít, když nebudete maso pokládat přímo do plamenů ohně a přepalovat ho. Maso ideálně konzumujte ihned po ugrilování. 

Zažívací problémy po jídle 

Obtíže mohou mít celou řadu příčin a také projevů. Nejčastějším důvodem akutních problémů spojených s trávením jsou stravovací návyky – například příliš velké porce jídla, která jsou překořeněná, tučná a obtížně stravitelná. Trávení vám může rozhodit i alkohol. Nepříjemné či bolestivé projevy se zažíváním se odborně označují jako dyspepsie. Lékaři rozlišují horní a dolní dyspepsii podle toho, v které části trávicího traktu obtíže převažují. 

Horní dyspepsie je spojená především s problémy v oblasti žaludku. Projevuje se pocitem plnosti, těžkosti a nadýmání. Častá je bolest v nadbřišku, pálení žáhy, nadměrné říhání, nevolnost spojená s nechutenstvím nebo zvracením. Člověk může cítit pachuť v ústech nebo odpor k některým potravinám. 

Dolní dyspepsie se týká především tenkého a tlustého střeva. Bolest břicha bývá často spojená s průjmem nebo zácpou a nadměrnou plynatostí.  

Samotná nákaza jídlem může být provázena i horečkou. 


Jak můžete těžkosti řešit

Léků na zažívací problémy je celá řada, vždy záleží na konkrétních obtížích a příznacích. 

Pocit plnosti, plynatosti, křeče

Jestliže míváte pocit plnosti a jídlo vám „dlouho leží v žaludku“, mohou pomoci trávicí enzymy. Ty napomáhají rychleji rozkládat potravu a trávit ji. Užívají se během jídla nebo těsně po něm. Po konzumaci tučných jídel, kdy se objevují i křeče, dobře fungují léky na žlučník ať už ve formě tablet nebo žaludečních kapek. Léky podporují tvorbu žluče a její vylučování do tenkého střeva. Ta je nezbytná pro trávení všech tuků. Nápomocné jsou i bylinné směsi například ve formě čajů. Obsahují většinou kmín kořenný, heřmánek pravý, meduňku lékařskou, vlaštovičník větší, mátu peprnou, nebo lékořici lysou. Cítíte, že vaše břicho je jeden velký nafouklý balón, trápí vás plynatost a křeče? Není to zrovna příjemný pocit, že ano. Plyny se v žaludku tvoří přirozeně. Jejich produkci může značně zvýšit konzumace některých jídel (luštěniny nebo zelenina), stres, spěch při jídle, ale i věk nebo hormony. Přípravky používané k léčbě plynatosti a nadýmání se jmenují deflatulancia. Účinnou látkou zde bývá simethicon a v lékárně ho najdeme ve formě kapek i tablet. Nápomocné mohou být také probiotika, které pomáhají udržet správnou střevní mikroflóru.  

Pálení žáhy

Na jídle jste si sice pochutnali, ale pocit spokojenosti vystřídalo nepříjemné pálení žáhy? Je to proces, kdy se žaludeční šťávy vrací zpět do jícnu, a tak dojde k jeho podráždění. K rychlé úlevě lze použít antacida. Svým složením neutralizují žaludeční šťávy, zmírní pálení a překyselení žaludku. Další variantou jsou algináty vytvářející na povrchu žaludku ochranný film. Můžete je koupit ve formě žvýkacích tablet, sirupu nebo gelu. Třetí možností jsou inhibitory protonové pumpy snižující samotnou tvorbu žaludečních kyselin. Volně prodejný je omeprazol nebo pantoprazol. 

Na pálení žáhy obecně pomáhá střídmější strava. Je dobré omezit tučná a sladká jídla, koření, cibuli a česnek, alkoholické nápoje a kávu. Pokud vás pálení žáhy trápí pravidelně, neměli byste ho podceňovat a raději navštívit svého lékaře, aby vás vyšetřil, nejde-li i jiný závažnější problém. 

Průjem

Když sníte něco zkaženého nebo něco, co podráždí vaše zažívání, obranným mechanismem organismu bývá většinou akutní průjem. V takovém případě je vhodné použít léky fungující jako střevní adsorbencia. Ty na sebe navážou škodlivé látky a pomohou je vyloučit z těla ven. Na tomto principu funguje například aktivní uhlí nebo diosmekt. Je potřeba si pamatovat, že adsorbencia mohou vázat i další látky, proto je nezbytné užívat všechny léky nebo doplňky stravy s rozestupem nejméně 2 hodin.

K léčbě infekčních průjmů vzniklých z jídla můžete také použít střevní dezinficiencia obsahující cloroxin. K doplnění léčby je vhodné přidat i probiotika, popřípadě prebiotika, díky nim se vrací rozvrácená střevní mikroflóra zase do normálu a léčba je podstatně rychlejší. 

Při průjmovém onemocnění hrozí riziko dehydratace, proto nezapomínejte na pitný režim. 

Zácpa

Opačným pólem k průjmovým problémům je zácpa. Ta je lékařsky definována jako vyprazdňování v intervalu delším než tři dny, nebo jako namáhavé až bolestivé vyprazdňování, které je nedostatečné. V takový moment můžete použít léky s projímavým účinkem tzv. laxativa. Myslete na to, že bez konzultace s lékařem by se neměly používat dlouhodobě, pouze jako řešení akutního problému. V lékárně je koupíte ve formě tablet, kapek, čípků, sirupů nebo žvýkacích kostek. 

Kdy vyhledat lékařskou pomoc?

Obvykle si s těžkostmi po jídle člověk umí poradit, ale je důležité nezanedbat několik varovných signálů, kdy vyhledat odbornou lékařskou pomoc. Lékaře navštivte jestliže: 

  • Máte silné bolesti a křeče spolu se ztíženým dýcháním
  • Delší dobu přetrvávající nevolnost, zvracení či průjem
  • Máte příměs krve nebo hlenu ve stolici
  • Pociťujete horečku, schvácenost a slabost
  • Jestliže se potíže zhoršují nebo nezabírají běžně dostupná léčiva
  • Když jsou obtíže provázeny náhlým ubýváním na váze

Máte nějaké další dotazy? Zaujali jsme Vás, nebo jste v našem článku nenašli vše, co jste hledali? Neváhejte nás kontaktovat!

Zanechat komentář

Váš komentář musí být před zveřejněním schválen
Neděle Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Sobota January February March April May June July August September October November December